A Médiatanács jelzésére intézkedett a holland társhatóság

Közzétéve: 2023. október 5.

A kora délután vetített, tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott Gothika című film miatt a magyar hatóság megkeresésére a holland társhatóság fellépett a Viasat 3 szolgáltatójával szemben.

A Viasat 3 csatornán július elsején, a kora délutáni órákban vetített Gothika című filmet a médiaszolgáltató tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott minősítéssel sugározta. Bár a besorolás megfelelt a magyar szabályoknak, a közzététel időpontja nem, mivel az ebbe a korhatári kategóriába tartozó műsorszámokat kizárólag 21 óra és hajnal 5 óra között lehet közzétenni. Az erről szóló bejelentés kapcsán a Médiatanács értesítette a holland társhatóságot, amely egyetértett azzal, hogy a közzététel időpontja jogsértő, hiszen a holland szabályozás sem engedi meg a tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott tartalom napközbeni sugárzását.

A tiszakécskei Aktív Rádió június 8–14. közötti adáshetének vizsgálata során a Médiatanács megállapította, hogy a helyi vételkörzetű kereskedelmi rádióban a szöveg saját műsoridőhöz viszonyított aránya az adáshét minden napján és heti szinten is elmaradt a szerződéses vállalástól. A Médiatanács 120 ezer forintos bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, az ismétlődő jogsértésre való tekintettel pedig a vezető tisztségviselőnek is 40 ezer forintot kell fizetnie.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.