Tévéműsorok készítését támogatja a Médiatanács

Közzétéve: 2024. március 7.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa lezárta a televíziós közéleti, valamint a hír- és magazinműsorok támogatására kiírt, 2023. évi pályázatának bírálati szakaszát. A TVÁLLANDÓ2023 program keretében közel 104 millió forint odaítéléséről döntött a testület.

A Médiatanács Támogatási Program keretében évről évre meghirdetett TVÁLLANDÓ pályázat televíziós közéleti magazinműsorok, illetve hírműsorok és kulturális magazinműsorok elkészülését hivatott támogatni. A felhívásra összesen 23 pályázat érkezett, melyekből a bírálóbizottság 19-et talált érvényesnek és támogatásra érdemesnek. Közéleti magazinműsorok készítésére 3 pályázónak 8 920 000 forintot, hírműsorok készítésére 8 pályázónak 79 200 000 forintot, míg kulturális magazinműsorok készítésére 8 pályázónak 15 602 753 forintot ítélt oda a testület. A Médiatanács március 5-i ülésén meghirdette a televíziós és rádiós műsorok készítését támogató, idei évre vonatkozó pályázati programjait is. A rádiós hírműsorok, közérdekű szolgáltató magazinműsorok, valamint tematikus magazinműsorok készítésének támogatására kiírt RÁDIÓÁLLANDÓ2024, valamint a televíziós közéleti magazinműsorok, illetve televíziós hírműsorok és kulturális magazinműsorok készítésének támogatására szolgáló TVÁLLANDÓ2024 pályázat kiírása hamarosan elérhető lesz az MTVA honlapján (tamogatas.mtva.hu).

Ugyanezen az ülésén a Médiatanács megállapította, hogy a Rádió 7 tavaly december 11–17. között megsértette a szerződéses vállalásait azzal, hogy nem tett közzé megfelelő mennyiségű közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő, valamint a nemzetiségi vagy más kisebbségek igényeinek szolgálatára szánt műsorszámot és szöveges tartalmat. A törvénysértés miatt a médiaszolgáltatót, a Dél-alföldi Média Centrum Kft.-t 40 000 forint bírsággal sújtotta a testület, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

Nézői bejelentés nyomán vizsgálta a testület az RTL-en február 1-jén, 19 óra 49 perctől sugárzott „… a szomszéd tehene” című műsorszámot, amelyben egy szellemként kísértő, tűzhalált szenvedett kislányról is szó esett. A testület megvizsgálta az adást a kiskorúakat védő rendelkezések szempontjából és megfelelőnek találta annak „12 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatári kategóriába sorolását, valamint a sugárzás időpontját is.

A klasszifikációs rendelkezések érvényesülése szempontjából, ugyancsak hallgatói bejelentésre vizsgálta a Médiatanács a Rádió 1-en január 9-én 6 óra perctől közreadott Balázsék című műsorszámot az abban elhangzott szexuális utalások miatt. A műsorszámban szó esett arról, hogy a gödöllői FIDESZ Facebook-oldalát pornóképek és -videók árasztották el egy hackertámadás következtében. Mivel a kifogásolt rész a 4 órás műsoridőből mindössze 8 percet tett ki, és a műsorvezetők kerülték az egyértelműen szexuális töltetű kifejezések használatát, a készítők nem veszélyeztették a védendő korosztály egészséges fejlődését, ezért a Médiatanács nem indított eljárást.

Ugyanakkor eljárás indult a „Balázsék” január 9-én, 6 órától sugárzott műsorszáma miatt, mert abban emberi méltóságot sértő módon tréfálkoztak a műsor vendége, Musimbe Dávid Dennis kárára, rasszista megjegyzéseket engedve meg vele szemben. A testület álláspontja szerint a műsorszám egy társadalmi csoport másodrendűségére vonatkozó tartalmat hordozott, az elhangzott megjegyzések a hallgatók felé azt az üzenetet közvetítették, hogy az emberi méltóság nem általános érvényű. A kijelentések nem minősültek egyszerű élcelődésnek, a meghívott vendéget megszégyenítették azzal, hogy a bőrszíne miatt a rabszolgákkal kapcsolatos tréfák célpontjává tették. A műsorszám tehát a rasszizmust humorforrásnak tekintette, ez pedig nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletét megkövetelő alkotmányos értékekkel. A Médiatanács álláspontja szerint a műsorszám emellett a közösségek kirekesztésének tilalmát előíró törvényi rendelkezést is megsértette, ezért közigazgatási hatósági eljárást indított a médiaszolgáltatóval, a Radio Plus Kft.-vel szemben.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendjemegtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.